Home  |   Kindertypecursus  |   Privécursus  |   Open Inschrijving  |   Locaties  |   Contact  |   Typespellen
 

Inhoud van de cursus

Onafhankelijk welke variant van ons cursusaanbod u kiest, de inhoud van de cursus (opbouw) blijft hetzelfde. Het verschil is echter de spreiding van de lessen en de lesuren. Alle lessen worden privé of klassikaal gegeven.

De typecursussen zijn kort maar lang genoeg om uw kind echt blind te leren typen. Maar het vergt wel echte doorzettingsvermogen om goed te kunnen typen op tempo.

Hij of zij heeft dagelijks tijd nodig om te oefenen. Als het kan, dagelijks één of twee maal, een kwartier tot half uur. De toetsen mogen bij ons NIET worden afgeplakt. Met (gekleurde) stickers op de toetsen gaan de kinderen steeds weer naar hun vingers kijken om deze op de gekleurde stickers te plaatsen, dit is niet wenselijk. Wij leren ze zelf te onthouden waar de vingers horen (wijsvingers op de f en de j, waar je de streepjes van het toetsenbord voelt) en tijdens het typen naar het scherm kijken en het werkboek. Niet steeds naar het toetsenbord kijken. Maar in sommige situaties is juíst handig om te kunnen én mogen kijken naar de toetsen zoals bij moeilijke vingeroefeningen (de cijfers bijvoorbeeld).
Het is leerzaam om naar de toetsen te kijken tijdens het typen en zo het juiste gevoel te krijgen tot de vingeroefeningen goed gaan. Is het juiste gevoel er, dan kan hierna blind worden verder gegaan.

Lesopbouw

In de les leer je eerst de plaatsing van de toetsen met behulp van een prachtig gekleurd werkboek. Vier kleuren zorgen ervoor dat je onthoudt welke vingers je moet gebruiken.

Iedere letter, ieder cijfer of leesteken heeft een eigen afbeelding. Deze worden gebruikt in acht verschillende verhalen die verteld worden. Tijdens het beluisteren van het verhaal ben je al aan het leren typen! Een achtergrondmuziekje tijdens het verhaal zorgt voor een ontspannen sfeer waarin effectiever geleerd kan worden. De verhalen zijn opzettelijk 'raar' zodat ze sneller in het geheugen worden opgenomen. Je herinnert je gekke gebeurtenissen eerder dan dagelijkse gebeurtenissen.

Hierna wordt gewerkt in het werkboek, waarin steeds wordt herhaald waar de letters zich bevinden. Na iedere 5 geleerde toetsen ga je daadwerkelijk op een toetsenbord oefenen. Dan wordt duidelijk dat je de toetsen al blind kunt typen.

Op deze manier wordt de basisrij (middelste rij toetsen) geleerd, de bovenste rij, de onderste rij en de cijferrij. Ten slotte worden ook de leestekens geleerd waarbij uitgelegd wordt hoe de snelheid van het typen verhoogd kan worden. Foutloos typen blijft echter het allerbelangrijkste dus de Backspace mag tijdens het oefenen echt niet gebruikt worden! Aan het eind van de laatste les ontvang je een certificaat.

De nadruk wordt in deze cursus gelegd op het leren blindtypen; de snelheid komt vanzelf met de ervaring. Er wordt meer aandacht besteed aan het foutloos typen dan aan de typesnelheid.

Sprookje

Het zou een sprookje zijn als we vertellen dat je na 4 uur met 120 aanslagen per minuut een tekst blind kunt typen zonder één keer te oefenen. Toch kun je na de cursus echt blindtypen.

Natuurlijk gaat het typen nog erg langzaam. Er komt dus nog veel doorzettingsvermogen bij kijken om goed te leren typen. Het is noodzakelijk om iedere dag 1 of 2 maal een kwartiertje tot half uur te oefenen om het aantal aanslagen per minuut te verhogen. Vergeet daarbij nooit dat accuratesse (foutloos typen) boven snelheid gaat! Tijdens het oefenen kun je blindtypen wat je maar wilt. Geen saaie woorden meer, maar oefenen met zelfgekozen tekst. Type een stuk uit je favoriete boek of maak een werkstuk voor school. Is dat even 'handig'?

Huiswerk

Zoals gezegd moet je iedere dag een kwartiertje tot een half uur oefenen met typen, alléén dan leer je blindtypen. Wanneer je niet oefent zal iedere les moeilijker worden, want je leert steeds meer toetsen bij en dan wordt de cursus echt niet leuk...

Tijdens het oefenen (niet als je een werkstuk moet inleveren op school) mag je geen gebruik van de Backspace maken. Als je op het scherm je fouten niet kunt terugzien, weet je ook niet waar je extra op moet letten. Er zijn namelijk veel mensen die erg 'snel' kunnen typen omdat ze net zo vaak de Backspace gebruiken als de andere toetsen! Zonder Backspace kunnen zij niet foutloos typen. Dat mag jou toch niet gebeuren? Wij gaan dus voor foutloos en niet voor snelheid. Deze komt vanzelf wel.
In het werkboek staan voor elke dag ook invuloefeningen.

Oefenen

Hoe moet je dan oefenen? Als je een typefout maakt, geef je een spatie en toets je de juiste letter in. Zo valt op het scherm direct op welke letters goed gaan en welke niet. Als je woorden uit het werkboek typt dien je deze drie maal achter elkaar te typen met een spatie. Er moeten ten minste drie juiste woorden getypt te worden. Voorbeeld van het woord kast: kast j kass kast kaa kast.
Na drie woorden toets je de Enter in met je rechterpink en ga je door met drie nieuwe woorden.

Niet kijken

Let wel op het volgende: niet kijken als je een letter niet weet te vinden. Al is het verleidelijk, je leert er niets mee (en je wilt leren blindtypen). Je hebt op dat moment wel de juiste letter, maar de volgende keer moet je dus weer kijken. Wil je dus snel het blindtypen onder de knie hebben, denk dan net zolang als het nodig is: wat was de afbeelding van die letter? In welk verhaal kwam hij voor? Welke kleur?

Indien je wel weet waar de toets zich bevindt maar je nog niet goed weet hoe je deze moet aanslaan dan mag je natuurlijk wel even kijken.

Tempo

Ook belangrijk is je tempo. Type in één tempo je tekst. Niet de makkelijke letters snel en de moeilijke langzaam. In één tempo typen zorgt dat je eerst bewust alle letters foutloos kunt typen, hierna volgt vanzelf een sneller tempo en voor je het weet type je als een typiste: jij bedenkt de tekst en je vingers volgen automatisch, zonder dat je echt ' bezig bent ' met het typen.

Houding

En zeker niet onbelangrijk: je houding. Zit recht, je mag leunen tegen de leuning maar zit recht. Je armen gebogen als een hoofdletter L. Daarom moet je niet te hoog en niet te laag zitten. Je gezicht recht naar voren (niet naar boven of opzij). Je voeten moeten de grond raken (en anders is een doos ook oké). Tijdens het oefenen mag je af en toe op de onderkant van het toetsenbord steunen, alleen om even te 'rusten'. Maar tijdens het typen kun je het beste alleen de vingers op de toetsen zetten zonder steun. Je hebt dan meer bewegingsvrijheid, ook om minder goed bereikbare toetsen te gebruiken.

Hoe ouders kunnen helpen

Wij vragen de ouders de kinderen te motiveren om iedere dag een kwartiertje tot een half uur te oefenen. Niet een uur omdat ze de rest van de week geen tijd hebben. Juist met regelmaat en herhaling wordt het beste (en snelste) resultaat behaald. Hierboven bij 'huiswerk' staat wat we van hen verwachten.

Is de verleiding van het kijken te groot, dan wil een papieren servet over de handen uitkomst bieden. Het is licht zodat er geen hinder van is. Plak in geen enkel geval de toetsen af. Dit zorgt dat de kinderen juist naar de toetsen en vingers gaan kijken (ook al zien ze de letters niet). Zij moeten juist tijdens het typen naar het scherm kijken (controle) of naar de tekst op papier.

En nogmaals: oefen elke dag een kwartiertje en de cursus is geslaagd!

En een traditionele typecursus?

Om met tien vingers blind te leren typen moeten er via de traditionele typecursus vele saaie vinger-oefeningen worden gedaan op het toetsenbord, het duurt maanden voordat je alle toetsen van het toetsenbord hebt gehad en je eigen teksten kunt typen. Pas als alle letters geleerd zijn (aan het eind van de cursus), kan het tienvingersysteem toegepast worden tijdens het typen. Tot dan blijft de verkeerde typevaardigheid gebruikt worden.

Bij deze bijzondere cursus kun je na 3 lessen al het hele alfabet blindtypen!

omhoog / terug

 
 
   
 

BTW

Alle cursussen zijn vrijgesteld van btw, wijzigingen voorbehouden.

 
     
 

Typecursus voor Volwassenen

Indien u geen kindercursus wenst maar een cursus voor volwassenen dan kunt u hier klikken.

 
     
 

Cursusinhoud

De inhoud van de cursus staat onder lesopbouw. Wat kunt u verwachten?
De 'daarom-pagina' vertelt u waarom deze typecursus beter is dan een gewone typecursus.

 
     
 

Contact

Onze opleidingscoördinator, Astrid Romijn, helpt u graag de juiste cursus te vinden:
rechtstreeks 06-51638321 of via
websitecontact@asrom.nl

 
 

 

 
 

 

 
 
ASROM Computercursussen - Bergschenhoek - Sinds 1998 - Contactgegevens